Så tillverkar du en egen kniv

Med full-tang knivblad

Ingredienser: 

Redskap: du behöver något att fila med i olika grovlekar och något att borra med, klämmor samt epoxylim (tvåkomponentslim). Är det första gången du tillverkar en kniv rekommenderar jag att du tar de verktyg du har hemma.

Gör så här:

  1. Om knivhandtagssidorna är för stora kan du förslipa dem, kanske runda av hörnen.
  2. Lägg knivbladet på en av knivhandtagssidorna och borra hål. En fördel är här om du sätter ihop dem med en klämma eller tejp. Tänk också på att knivhandtagssidorna hamnar åt rätt håll. Viktigt är också att använda rätt storlek på borren.
  3. Ta bort knivbladet och lägg knivhandtagssidorna mot varandra, sätt gärna fast med en klämma. Borra den oborrade knivhandtagssidan med hjälp av den färdigborrade.
  4. Montera ihop knivhandtagssidorna med knivbladet med hjälp av de skruvar eller stavar du valt att använda. Du får hamra lite om det är trögt.
  5. Slipa för att få bort överflödigt från knivhandtagssidorna.
  6. Montera isär knivhandtagssidorna från knivbladet. Slipa upp ytan en aning och limma sedan insidorna på knivhandtagssidorna samt hålen om det behövs med epoxylim.
  7. Montera ihop allt, sätt fast med klämmor och låt torka.
  8. Sedan är det bara att slipa till önskat resultat. Sist oljar du in kniven för ett bättre och snyggare resultat.

Viktigt! Beroende på vilken stav eller skruv du väjer att använda kan tillvägagångssättet skilja sig åt, speciellt efter punkt 5. Läs gärna under respektive produkt hur du monterar dem.

Tips! När kniven är färdig är det riktigt snyggt att göra en matchande knivslida i Kydex.

Se gärna filmen nedan:

Med sticktånge knivblad

Ingredienser:

Redskap: du behöver något att fila med i olika grovlekar och något att borra med, klämmor samt epoxylim (tvåkomponentslim). Är det första gången du tillverkar en kniv rekommenderar jag att du tar de verktyg du har hemma.